Tuesday, 26 April 2011

Ketam Masak Sambal 3 Rasa Style Sdn Bhd

Oleh kerana ketam di dalam peti ada lagi jadi saya bercadang nak masak satu lagi resepi. Sebelum ni saya hanya menggunakan ikan sahaja. Nak juga cuba resepi sambal 3 rasa ni bersama ketam.

Bahan-bahan
Ketam
Lada kering kisar
Kicap manis
Bawang besar (dicincang)
Bawang putih (dicincang)
Halia (dicincang)
Serai (dicincang)
Sos tomato
Sos cili
Garam

Cara-caranya
Ketam dipotong dua. Tumis bawang merah , bawang putih, halia, serai sehingga naik bau / garing. Sesudah garing bolehlah dimasukkan lada kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan kicap manis (jangan banyak sangat nanti jadi masak kicap ketam pula, letak dalam 2 atau 3 sudu besar sahaja) sos cili, sos tomato dan garam. Sesudah sebati masukkan ketam. Kecilkan api sehingga pecah minyak