Oleh kerana ketam di dalam peti ada lagi jadi saya bercadang nak masak satu lagi resepi. Sebelum ni saya hanya menggunakan ikan sahaja. Nak juga cuba resepi sambal 3 rasa ni bersama ketam.
Bahan-bahan
Ketam
Lada kering kisar
Kicap manis
Bawang besar (dicincang)
Bawang putih (dicincang)
Halia (dicincang)
Serai (dicincang)
Sos tomato
Sos cili
Garam
Cara-caranya
Ketam dipotong dua. Tumis bawang merah , bawang putih, halia, serai sehingga naik bau / garing. Sesudah garing bolehlah dimasukkan lada kering kisar. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan kicap manis (jangan banyak sangat nanti jadi masak kicap ketam pula, letak dalam 2 atau 3 sudu besar sahaja) sos cili, sos tomato dan garam. Sesudah sebati masukkan ketam. Kecilkan api sehingga pecah minyak